Experterna

  • Huvudprojeteraren svarar för projektet som helhet och för samordningen av planer.

    Huvudprojekteraren sörjer för planeringshelheten och kan också vara till exempel byggprojekterare, konstruktionsprojekterare eller ansvarig arbetsledare.

    Ansvar

    Huvudprojekterarens skyldighet är att granska specialprojekterarnas behörighet och att ansvara för planeringen som helhet och planeringens kvalitet. Huvudprojekteraren borde vara med redan när tomten väljs och senast när planeringen inleds och hustypen väljs.

    Huvudprojekterarens ansvar baserar sig på markanvändnings- och bygglagen / bygglagen. Enligt lagen svarar huvudprojekteraren för att projektbeskrivningen och specialbeskrivningarna utgör en helhet som fyller kraven. I förhållande till avtalsparterna baserar sig ansvaret på arbetsavtalet eller projekteringsavtalet och skyldigheter i dem.

    Behörighet

    Huvudprojekteraren ska ha högskoleexamen eller yrkeshögskoleexamen inom byggbranschen och tillräcklig erfarenhet (arkitekt, byggnadsarkitekt, diplomingenjör, byggnadsingenjör eller byggmästare). Om huvudprojekteraren också är egentlig byggprojekterare ska hen ha uppdaterad erfarenhet och kompetens inom ifrågavarande bransch.

    Den som åtar sig uppgiften som huvudprojekterare uppger namn, utbildning, erfarenhet och kontaktuppgifter i tillståndsansökan. Dessutom undertecknar hen ansökan för egen del.

  • Den ansvariga arbetsledaren har huvudansvaret för utförandet av arbetet.

    För byggprojektet ska en ansvarig arbetsledare låta godkännas när bygglovsbeslutet förutsätter det (alltid när det gäller ett nybygge).

    Den ansvariga arbetsledaren ska leda byggarbetet och svara för utförandet av det till myndigheterna.

    Byggnadstillsynen ger skilda anvisningar om skötseln av uppgiften som ansvarig arbetsledare i samband med beviljandet av bygglov och godkännandet av den ansvariga arbetsledaren.

    Om den ansvariga arbetsledaren är en representant för entreprenören ska den som inleder ett byggprojekt överväga att anlita en skild övervakare att bevaka sina egna intressen.

    Kompetens

    Den ansvariga arbetsledaren för ett egnahemshusbygge ska ha minst byggmästarutbildning och lämplig arbetserfarenhet inom byggbranschen.

    Uppgifter

    Den ansvariga arbetsledarens kunskaper och aktivitet har en avgörande betydelse när det gäller att säkerställa att byggarbetet utförs på rätt sätt. Det förutsätts att hen deltar i projektet med en betydlig arbetsinsats, i allmänhet ca (100) 150–200 timmar.

    Byggnadstillsynen följer och bedömer den ansvariga arbetsledarens arbete och stöder hen i sin uppgift.

    En ansvarig arbetsledare bör anställas omedelbart när man fattat beslut om att börja bygga. Den ansvariga arbetsledaren svarar för att projektet genomförs på ett byggnadstekniskt korrekt sätt. Hen fungerar som rådgivare åt byggherren i frågor som gäller byggande och byggmaterial och svarar inför myndigheterna för att byggprojektet följer bestämmelser och lov.

    Den ansvariga arbetsledaren ska sörja för att nödvändiga planer finns och att arbetet utförs enligt dem och bygglovet. Hen ska sörja för att nödvändiga anmälningar till myndigheter görs i tid och att syner beställs i rätt tid.

    Den ansvariga arbetsledaren ska se till att en anmälan om påbörjande av byggnadsarbete görs till byggnadstillsynsmyndigheten och att inspektionsprotokollet för bygget hålls uppdaterat på byggplatsen.

  • Till exempel en arkitekt eller byggnadsarkitekt som planerar byggnadens funktionalitet och utseende.

    När byggande planeras ska en byggprojekterare svara för byggprojektet. Byggprojekteraren svarar för arkitektplaneringen av byggnaden och de dokument som hör till området, bl.a. bygglovsritningar.

    Ansvar

    Enligt lagen ska byggprojekteraren se till att denne har tillgång till de utgångsuppgifter som behövs vid projekteringen och att projektbeskrivningen uppfyller kraven i de bestämmelser och föreskrifter som gäller byggande och kraven på god byggnadssed.

    Behörighet

    Byggprojekteraren ska ha en examen inom byggbranschen som motsvarar planeringsuppgiftens svårighetsgrad (eller i mindre krävande projekt tillräcklig kompetens) samt sådan erfarenhet av byggprojektering som uppgiften kräver.

    Den som åtar sig uppgiften som byggprojekterare uppger namn, utbildning, erfarenhet och kontaktuppgifter i tillståndsansökan. Dessutom ska byggprojekteraren underteckna sina ritningar och i egenskap av ansvarsperson bekräfta sitt deltagande i tillståndsansökan.

  • Svarar för planeringen av konstruktionerna

    Små byggnader som till exempel skjul, små skyddstak och lekstugor räknas beträffande konstruktionsplanering vara ringa till sin svårighetgrad.

    I regel hör egnahemshus i konstruktionsplaneringshänseende till svårighetsgraden sedvanlig (krävande projekt kan också höra till svårighetsgraden krävande eller exceptionellt krävande). Radhus, hallar, våningshus osv. är till sin svårighetsgrad krävande.

    De mest betydande objekten hör till svårighetsgraden exceptionellt krävande och då undersöks alltid behovet av särskilt förfarande.

    Det bör beaktas att konstruktionsprojekteringens svårighetsgrad inte nödvändigtvis är den samma som arkitektprojekteringens svårighetsgrad, vilken definieras i bygglovet.

    Varje objekt ska ha en ansvarig konstruktionsprojekterare.

    Dessutom är en ansvarig projekterare för grundkonstruktioner obligatorisk beträffande alla nybyggnader och i sådana renoveringsobjekt där man utför åtgärder som anknyter till grunden eller grundkonstruktionen.

  • Beroende på vilket uppvärmningssätt som används kan för byggprojektet krävas en arbetsledare som ansvarar för vattenburen centralvärmeanläggning.

  • Fastighetens arbetsledare som ansvarar för vatten- och avloppsanordningar (FVA) och arbetsledare som ansvarar för ventilationsanordningar (arbetsledare för ventilation).

    Om det förutsätts i beslutet om bygglov ska en person som godkänts av byggnadstillsynen leda arbetet med anläggningarna för vatten och avlopp samt ventilation och svara för att anläggningarna installeras enligt bestämmelserna. Arbetsledaren som ansvarar för vatten och avloppsanordningar eller ventilationsanordningar ska sörja för beställning av syner för egen del.

    Kompetens

    En arbetsledare som svarar för ventilationsanordningar samt arbetsledare som svarar för vatten- och avloppsanordningar ska ha minst en lämplig teknikerexamen och tillräcklig erfarenhet av uppgifter som har gett förtrogenhet i övervakning av installationer. Som arbetsledare som svarar för ventilationsanordningar eller vatten- och avloppsanordningar för ett egnahemshus kan godkännas även en erfaren montör.